Barend Fijnebuik in de Broerenkerk

Column Ds. de Jong

Met genoegen kijk ik terug op mijn boekpresentatie in de Plantagekerk. Dat er ook een aantal leden van de Jeruzalemkerk de moeite had genomen om aanwezig te zijn heb ik erg gewaardeerd. Ook de positieve reacties naderhand. Iemand vertelde mij dat hij zelfs het graf van Fijnebuik had bezocht op de begraafplaats aan de Meppelerstraat.
Persoonlijk vind ik de dagboeknotities van de jonge Fijnebuik erg interessant. Ze geven weer hoe hij in 1824, dus precies tweehonderd jaar geleden, rondkeek in Zwolle. Ter illustratie volgt hier wat hij noteerde na een kerkdienst in de Broerenkerk (25 juli 1824).

Des namiddags hoorde ik Ds. Fortuijn prediken over den 30e zondag, de vragen 30, 31 en 32 van den Heidelb. Catechismus. In de Broeren Kerk zijnde werd mijn gezigt en daardoor ook mijne zinnen afgeleid door het zien op het schoone lieve orgel, voor een korte tijd in de kerk ingewijd: het pronkt met verscheidene standbeelden van welke het Geloof, de Hoop en de Liefde bovenop geplaatst de voornaamste zijn. Na enige bezoeken en na een uur verblijf bij enigen mijner vrienden, ging ik naar den avonddienst (welke in het repeteren van den Heidelb. Cat. bestaat) met een catechiseer-juffrouw genaamd M. ten Klooster.

Dat de Broerenkerk nog eens de functie van boekhandel zou krijgen zal Fijnebuik niet voor mogelijk hebben gehouden. Toch is dat nu het geval. Bijzonder is dat Fijnebuik zegt dat op het orgelfront beelden te zien zijn die ‘geloof, hoop en liefde’ symboliseren. Was dat zo? Nu zien we beelden van David met zijn harp en twee engelen met bazuinen. Is er een verandering doorgevoerd? Het publiek is in ieder geval veranderd: in plaats van kerkgangers zie je nu liefhebbers van boeken in de kerk. Overigens is er een overeenkomst tussen mensen en boeken heb ik al vaak gedacht: beide hebben steun nodig om staande te blijven!

Omdat ik een vraag kreeg waar mijn boek verkrijgbaar is, kan ik melden: in iedere boekhandel (zeker bij Goedhart en in de Broerenkerk) al moet men het misschien wel bestellen.
(Henk de Jong, Ds. Barend Fijnebuik 1800-1881). Een Zwollenaar die twijfelmoedig zijn weg ging, uitgeverij Verloren Hilversum).

Met hartelijke groet,
Ds. De Jong

Meer nieuws

Vanuit de pastorie

Vanuit de pastorie – week 20

We hebben mooie dagen gehad met het Vader-Zoon weekend. Door het prachtige weer was het wat minder ontberen, al hebben we wel intensief gewandeld, gefietst op de mountainbike, geklommen en zelf onze maaltijd bereid op een vuurtje. Mooi hoe de HGJB een heel programma had samengesteld met veel bijpassende Bijbelgedeelten en liederen over vader en zoon.

Vanuit de pastorie

Vanuit de pastorie – week 19

We zien uit naar de belijdenisdienst op zondagmorgen 11 mei. Op dinsdag 6 mei is de zogenaamde aannemingsavond, een gesprek met de belijdeniscatechisanten en de kerkenraad in de pastorie. Elk jaar weer een mooie ontmoeting.
Verschillende jongeren bereiden zich voor op de eindexamens die deze week beginnen. Wij hopen en bidden dat zij met een goed resultaat hun opleiding mogen afronden.

Vanuit de pastorie

Vanuit de pastorie – week 18

We kijken dankbaar terug op de Stille Week en op Pasen. Fijn dat er zoveel mensen de vespers hebben bezocht of thuis hebben bekeken. Mooi ook dat verschillende mensen zich voor deze vespers, maar ook voor die in Zwolle-West hebben ingezet. Zondag en maandag konden we genieten van prachtige muziek. Wat zijn er veel gaven en talenten in de gemeente! Dagelijks was er ook een app-bericht met een gedicht van Judith van Olst.