Op weg naar Pasen

Column Ds. de Jong

Overal om je heen kun je zien dat we op weg naar Pasen zijn. Nieuw leven dient zich aan. Sneeuwklokjes en krokusjes schieten op uit de grond en ook al een enkele paaslelie. Het doet  goed deze voorbodes van de lente te zien. Pasen valt dit jaar vroeg en dus ook de lijdenstijd. Zeven weken mogen we ons richten op Jezus’ opgang naar Jeruzalem. Wanneer we in gedachten Hem volgen op de via dolero­sa, de weg der smarten, krijgt Jezus’ lijden voor ons een steeds diepere betekenis. Samen te zingen, te bidden en te luisteren naar het Evangelie doet ons beseffen wat Hij voor ons heeft gedaan. Misschien luistert u ook naar de Mattheuspassion. Daarin geeft Bach op onovertroffen wijze een muzikale vertolking van het lijdens-evangelie.
Ook een gedicht kan ons tot nadenken stemmen.
Pater Jos van Wely (1883-1963) was verbonden aan het Dominicanenklooster in Zwolle. Hij was een dichterlijk begaafd man. Hij had contact met de protestantse dichter Willem de Mérode. Van Wely schreef een gedicht waar ik hier het begin van laat volgen:

Kruisdraging
Nog gaat Ge ons voor
de volle duur der tijden,
en zwoegen we in Uw spoor
de weg op van het lijden.
Een nooit meer onderbroken stoet,
volgt moe Uw spoor van bloed,
naar Golgotha
komt U een mensheid wank’lend na.

Hierin wordt benadrukt dat Jezus ons nog steeds voorgaat. Wel op de weg van het lijden. Was dit ook de ervaring van pater Van Wely? Vond hij het leven soms ook moeilijk? Ik denk het wel. Gelukkig loopt Jezus’ weg uit op Zijn overwinning op de Paasmorgen!
Als ik in Assendorp langs het klooster fiets, denk ik vaak aan de dichterlijke pater.

met hartelijke groet, ds. H. de Jong

Meer nieuws

Vanuit de pastorie

Vanuit de pastorie – week 30-31

orige week had ik donderdagavond en vrijdag een conferentie in Groningen bij de vestiging van de Protestantse Theologische Universiteit. Hoofdspreker was daar de socioloog Hartmund Rosa, die heeft geschreven over onze tijd die zich kenmerkt doordat alles versnelt.

Wijziging rekeningnummer wijkkas

Het rekeningnummer van de wijkkas van onze gemeente is gewijzigd. Het nieuwe nummer is NL 63 RABO 1342 8437 38 ten name van Protestantse Gemeente Zwolle – Wijkkas Jeruzalemkerk.

Bijbelkringmateriaal seizoen 2024-2025

Het afgelopen half jaar hebben de meeste Bijbelkringen de brief van Jakobus behandeld en is dit ook in de kerkdiensten teruggekomen. Voor het komende seizoen hebben we nagedacht over een passend thema. We hebben gekozen voor het thema “De vrucht van de Geest”. In Galaten 5:22-26 wordt daarover gesproken. Dit thema sluit mooi aan bij het thema van het beleidsplan van onze gemeente “geworteld in Christus”. Als wij geworteld in Christus zijn, waar de Galatenbrief over gaat, mogen we vrucht dragen. Mooi om daarover na te denken. In de diensten hopen we stil te staan bij de vrucht van de Geest, afgewisseld met gedeelten uit de Galatenbrief.