Vanuit de pastorie – week 46

Vanuit de pastorie

Afgelopen maandag was er een mooie avond voor jeugdleiders en andere belangstellenden (waaronder twee bijbelkringen!) in de kelder van de kerk. Eerst keken we naar een verhaal van spreekster Vanessa Van Edwards, die vertelde over hoe je verdieping kunt aanbrengen in je gesprekken en waarom de vraag “Hoe gaat het?”, hoe goed bedoeld ook, toch een slechte vraag blijkt te zijn, die weinig verbinding geeft. We gingen daarna in gesprek over welke vragen we kunnen stellen aan elkaar die helpend zijn om elkaar beter te leren kennen en te begrijpen.
In een ander verband sprak ik een gemeentelid die een geliefde heeft verloren, die ook moeite had met de vraag “Hoe gaat het?”. Wat antwoord je daar namelijk op? Zeg je dan: “slecht” of toch maar “goed”? Een vraag als “Waarmee kan ik je helpen” vond diegene al veel beter te beantwoorden, omdat het dan mogelijk is om aan te geven hoe een ander helpend aanwezig kan zijn.
Afgelopen donderdagmorgen was er een bijeenkomst waar de officiële samenwerking tussen de Diaconale Stichting Gevangenenzorg Zwolle (DSG Zwolle) met de Dienst Geestelijke Verzorging, onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, werd gevierd. Ter gelegenheid daarvan was ik, maar ook Wim van Ree, onze diaconaal consulent, en andere kerkelijke vertegenwoordigers uitgenodigd. Deze feestelijke bijeenkomst was in de gevangenis zelf wat betekende dat wij eerst gescreend moesten worden, onze mobiele telefoon moesten achterlaten en vervolgens door heel wat verschillende deuren heen moesten voor wij in het stiltecentrum waren. Daar hoorden we meer over het diaconale en pastorale werk in de gevangenis. Het is vooral heel belangrijk in het diaconale werk dat dit niet alleen binnen de gevangenis, maar ook buiten de gevangenis plaatsvindt. Het is daarvan de bedoeling om een brug te slaan tussen de wereld buiten de gevangenis en die daarbinnen.
De mok die de jongeren van de catechisatie hebben gemaakt voor de gedetineerden werd nog als voorbeeld gebruikt. Onze jongeren maken iets buiten de gevangenis, waardoor mensen binnen de gevangenis op hun verjaardag iets van de buitenwereld merken. Dat wordt zeer gewaardeerd. Ik moest denken aan de Bijbeltekst: “Denk aan de gevangenen alsof u zelf ook gevangen bent”, Hebreeën 13:3. Er was een vrijwilliger Marc die vertelde over zijn verleden van drugshandel en gevangenschap. Hij verloor al jong zijn moeder en kwam op het criminele pad. Na verschillende keren gevangen gezeten te hebben, kwam hij tot geloof in Jezus Christus. Hij is nu vrijwilliger bij de Prison-Alpha. Heel indrukwekkend om zo’n getuigenis te horen. Goed om ook hiervan te leren voor ons eigen leven. Wat is het een zegen om in goede omstandigheden te (hebben) kunnen opgroeien. Maar ook dan gaat het om de echte vrijheid die de Heere God geeft in Zijn Zoon Jezus Christus.

Hartelijke groet, ds. Gert-Jan Codée

Meer nieuws

Vanuit de pastorie

Vanuit de pastorie – week 30-31

orige week had ik donderdagavond en vrijdag een conferentie in Groningen bij de vestiging van de Protestantse Theologische Universiteit. Hoofdspreker was daar de socioloog Hartmund Rosa, die heeft geschreven over onze tijd die zich kenmerkt doordat alles versnelt.

Wijziging rekeningnummer wijkkas

Het rekeningnummer van de wijkkas van onze gemeente is gewijzigd. Het nieuwe nummer is NL 63 RABO 1342 8437 38 ten name van Protestantse Gemeente Zwolle – Wijkkas Jeruzalemkerk.

Bijbelkringmateriaal seizoen 2024-2025

Het afgelopen half jaar hebben de meeste Bijbelkringen de brief van Jakobus behandeld en is dit ook in de kerkdiensten teruggekomen. Voor het komende seizoen hebben we nagedacht over een passend thema. We hebben gekozen voor het thema “De vrucht van de Geest”. In Galaten 5:22-26 wordt daarover gesproken. Dit thema sluit mooi aan bij het thema van het beleidsplan van onze gemeente “geworteld in Christus”. Als wij geworteld in Christus zijn, waar de Galatenbrief over gaat, mogen we vrucht dragen. Mooi om daarover na te denken. In de diensten hopen we stil te staan bij de vrucht van de Geest, afgewisseld met gedeelten uit de Galatenbrief.