Wat de organist WEL, en ik NIET wist!

Column Ds. de Jong

Vorige week zondagmiddag zei ik in mijn preek dat ik tot mijn spijt het bekende gezang ‘Meester men zoekt U wijd en zijt, komend langs velerlei wegen’, helaas niet kon vinden in de bundel Weerklank. Jammer, want het paste zo goed bij mijn preek. Het viel me op, dat Wilbert Potjes, het wel speelde. Na de dienst kwam hij mij even melden, dat het lied wel in de bundel Weerklank staat, maar nu onder de titel: Iedereen zoekt U! Vandaar dat ik het niet kon vinden.
De in Weerklank opgenomen versie is wel twee coupletten korter, zo is het vers ‘Arts aller zielen, ’t is genoeg als Gij ons neemt in Uw hoede’, geschrapt. Gelukkig niet de slotregels:
Daarom zoekt U elk mensenkind;
zoek, Herder, mij, opdat ik vind.
Vernieuwingen zijn niet altijd verbeteringen. Niettemin ben ik blij dat we het gezang kunnen blijven zingen. Daarom zeg ik hier: Wilbert mijn hartelijke dank!

Dinsdagmorgen was ik in het ziekenhuis om een gemeentelid te bezoeken, maar ik kon haar   niet meteen vinden. Een vriendelijke verpleegkundige kwam op mij af en vroeg: Wat zoekt U? Zonder na te denken zei ik haar: ‘Dit is nu precies de vraag van Jezus!’ Ze keek mij niet begrijpend aan. Ook wel logisch. Tijd om mijn verhaal te doen, mijn preek samen te vatten, was er niet. Gelukkig kon zij mij op het goede spoor zetten.  Heel mooi dat er zulke betrokken mensen in het ziekenhuis werken.

God zegene hun dienst en – ik hoop en bid – ook de mijne.

met hartelijke groet, ds. H. de Jong

Meer nieuws

Vanuit de pastorie

Vanuit de pastorie – week 30-31

orige week had ik donderdagavond en vrijdag een conferentie in Groningen bij de vestiging van de Protestantse Theologische Universiteit. Hoofdspreker was daar de socioloog Hartmund Rosa, die heeft geschreven over onze tijd die zich kenmerkt doordat alles versnelt.

Wijziging rekeningnummer wijkkas

Het rekeningnummer van de wijkkas van onze gemeente is gewijzigd. Het nieuwe nummer is NL 63 RABO 1342 8437 38 ten name van Protestantse Gemeente Zwolle – Wijkkas Jeruzalemkerk.

Bijbelkringmateriaal seizoen 2024-2025

Het afgelopen half jaar hebben de meeste Bijbelkringen de brief van Jakobus behandeld en is dit ook in de kerkdiensten teruggekomen. Voor het komende seizoen hebben we nagedacht over een passend thema. We hebben gekozen voor het thema “De vrucht van de Geest”. In Galaten 5:22-26 wordt daarover gesproken. Dit thema sluit mooi aan bij het thema van het beleidsplan van onze gemeente “geworteld in Christus”. Als wij geworteld in Christus zijn, waar de Galatenbrief over gaat, mogen we vrucht dragen. Mooi om daarover na te denken. In de diensten hopen we stil te staan bij de vrucht van de Geest, afgewisseld met gedeelten uit de Galatenbrief.