God vergeet niet
Op 29 januari 1953 werd bij mij thuis een zusje geboren. Dus twee dagen voor de ramp. Wij woonden aan de voet van de duinen van Zoutelande. Het water stond heel hoog, maar Walcheren liep niet onder water. Dat was wel gebeurd in 1944, toen opzettelijk de dijken gebombardeerd werden.Het waren spannende dagen voor ons gezin. Al was de zee dichtbij, wij waren veilig. Hoe anders was dat bij anderen. Ik denk aan het verhaal dat ik hoorde over een vrouw die in een gehucht op Schouwen in de nacht waarin het vreselijk stormde, ook een kindje ter wereld bracht. Ze werd geholpen door buren want een dokter kon pas laat komen. En toen het water kwam, moest zij met haar pasgeboren baby’tje naar de zolder worden gebracht. En later op het dak van het huis veiligheid zoeken. En toen gebeurde het allerergste, door de kracht van de wind en de golven stortte het huis in. En de arme vrouw, met haar baby in haar armen, dreef weg op het dak, haar einde tegemoet. Samen met haar pasgeboren kindje kwam ze om in de golven. ‘Dat vergeet je nooit meer’, zei de mevrouw, die als meisje het had zien gebeuren. ‘Ik moet altijd nog denken aan dat dekentje. Dat was het laatste wat we van haar zagen’.
Hebben niet veel mensen in hun ellende gebeden? Tot God geroepen om uitkomst? Vast en zeker!
Bijzonder vind ik dat in de Bijbel zelf, in psalm 77:10, de vraag klinkt: Heeft God vergeten genadig te zijn?
De psalmdichter blijft echter – ondanks alles – geloven dat God genadig nabij is.
Ontvangt u allen hartelijke groeten,
Ds. H. de Jong
Meer nieuws
Alphacursus najaar 2024
Woensdag 18 september start weer de reguliere Alphacursus. we hebben al een aantal aanmeldingen, maar kent u/kennen jullie iemand die vragen heeft over zijn of haar geloof of iemand die geïnteresseerd is en nieuwsgierig naar wie God is en wat dat betekent, nodig hen uit om al dan niet samen met u/jou deel te nemen aan de Alphacursus
Vanuit de pastorie – week 36
Afgelopen zondag mocht ik naast de dienst in de Jeruzalemkerk voorgaan bij de openluchtdienst van A Rocha op Landgoed Schellerberg. Daar vertelde ik dat mijn opa al zijn koeien (hij had er ongeveer dertig) bij naam kende en dat dit op een grote boerderij met honderd(en) koeien lastig is.
Vanuit de pastorie – week 36
orige week had ik donderdagavond en vrijdag een conferentie in Groningen bij de vestiging van de Protestantse Theologische Universiteit. Hoofdspreker was daar de socioloog Hartmund Rosa, die heeft geschreven over onze tijd die zich kenmerkt doordat alles versnelt.