Hoe lang blijf je als dominee?

Column Ds. de Jong

In de vorige nieuwsbrief konden we het bericht lezen dat de familie Codée in 2024 geen beroep naar elders in overweging zal nemen. Persoonlijk ben ik daar erg blij mee en ik denk velen met mij. Als een beroep wordt uitgebracht is dat op zich mooi, maar het geeft heel wat onrust. Voor de gemeente? Ja, maar nog veel meer voor de pastoriebewoners. Het kan immers betekenen dat je binnen vrij korte tijd moet verhuizen naar een plaats aan de andere kant van het land. Vooraf is er eerst telefonisch contact met de vraag of je eventueel voor een beroep openstaat. Zo’n telefoontje is nog geen beroep, maar kan er wel toe leiden. Het veranderen van gemeente is in onze tijd complexer geworden dan vroeger. Bijna alle echtgenotes van predikanten hebben tegenwoordig een baan en zijn dus ook gebonden. Het is terecht dat daar rekening mee wordt gehouden. Nog thuiswonende kinderen hebben ook hun bindingen. Voor hen is verkassen soms echt heel moeilijk. Een verhuizing is niet niks.
Binnen de PKN (en vroeger in de Hervormde Kerk) is in de kerkorde vastgelegd dat een dominee pas na vier jaar een beroep naar een andere gemeente mag aanvaarden. Die regel bestond vroeger niet. Soms vertrok een dominee al binnen het jaar. Het is onbegrijpelijk dat dit zomaar kon. Het bracht immers enorme kosten met zich mee. Gelukkig kan dat nu niet meer. Vier jaar vinden wij al kort. Er zijn predikanten die dat trouwens ook vinden en die meer dan twintig jaar blijven!

met hartelijke groet, ds. H. de Jong

Meer nieuws

Openluchtdienst – 30 juni

Op zondag 30 juni is er ’s middags om vijf uur een themadienst op Landgoed Schellerberg, Schellerbergweg 18, Zwolle.

Jeugdleiding gezocht

Voor komend seizoen zijn we op zoek naar enthousiaste leiders voor de verschillende clubs en verenigingen.
Lijkt het u of jou leuk om met kinderen of jongeren te werken in onze gemeente?

Oppas hulp gevraagd?

Niet alleen voor de ouders is het mooi om af en toe op te passen, maar ook voor jongeren (vanaf 12 jaar) en andere gemeenteleden is het een mooie manier om de jongste leden van de gemeente (met hun ouders) te leren kennen.