Niet op de klok kijken

Nieuws
Regelmatig bezoek ik in een van de zorgcentra in Kampen een oudere meneer (overigens niet behorend tot de Jeruzalemkerkgemeente). Hij ontvangt maar weinig bezoek, daarom stelt hij mijn komst altijd erg op prijs. Hij heeft allerlei vragen over de Bijbel, het geloof en de kerk. Op zijn kamer hangt aan de muur een tamelijk grote klok. Dat is, zover ik heb kunnen nagaan, op alle patiëntenkamers in dat huis het geval. Als ik met hem in gesprek ben, valt zo nu en dan mijn oog op de klok – ik moet immers zelf de tijd wel een beetje in de gaten houden – maar dan zegt hij: ‘Dominee, kijk niet op die klok’. Met andere woorden: U hoeft nog lang niet te vertrekken. Het is daarom zo, dat ik voor hem echt even de tijd neem, maar toch blijf ik erop letten, dat mijn bezoek binnen een bepaalde tijd blijft.
Van Henri Nouwen, rooms-katholiek priester en docent spiritualiteit, heb ik geleerd dat er een wisselwerking moet zijn tussen aanwezigheid en afwezigheid. Je moet niet urenlang bij iemand zitten. Door je vertrek maak je, dat de betreffende persoon over je bezoek – en over wat er gezegd en uit de Bijbel gelezen is – nog eens goed kan nadenken. In de stilte gaat dat vaak beter dan tijdens het gesprek. Dat reflecteren kan heel goed zijn. Tevens kun je dan weer uitzien, naar het moment elkaar opnieuw te ontmoeten.Ontvang allen heel hartelijke groeten,
bovenal Gods rijke zegen toegewenst!
Ds. H. de Jong

Meer nieuws

Vanuit de pastorie

Vanuit de pastorie – week 30-31

orige week had ik donderdagavond en vrijdag een conferentie in Groningen bij de vestiging van de Protestantse Theologische Universiteit. Hoofdspreker was daar de socioloog Hartmund Rosa, die heeft geschreven over onze tijd die zich kenmerkt doordat alles versnelt.

Wijziging rekeningnummer wijkkas

Het rekeningnummer van de wijkkas van onze gemeente is gewijzigd. Het nieuwe nummer is NL 63 RABO 1342 8437 38 ten name van Protestantse Gemeente Zwolle – Wijkkas Jeruzalemkerk.

Bijbelkringmateriaal seizoen 2024-2025

Het afgelopen half jaar hebben de meeste Bijbelkringen de brief van Jakobus behandeld en is dit ook in de kerkdiensten teruggekomen. Voor het komende seizoen hebben we nagedacht over een passend thema. We hebben gekozen voor het thema “De vrucht van de Geest”. In Galaten 5:22-26 wordt daarover gesproken. Dit thema sluit mooi aan bij het thema van het beleidsplan van onze gemeente “geworteld in Christus”. Als wij geworteld in Christus zijn, waar de Galatenbrief over gaat, mogen we vrucht dragen. Mooi om daarover na te denken. In de diensten hopen we stil te staan bij de vrucht van de Geest, afgewisseld met gedeelten uit de Galatenbrief.